Авторитет на домейн и страници

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

Авторитет на домейн и страници

Авторитет на домейн

В тази статия ще научите:

  • Какво е авторитет на домейн DA
  • Как се оценява авторитета на сайта
  • Какво е "добър" авторитет на сайт
  • Как се променя авторитета на сайта
  • Авторитет на сайт спрямо този на страниците
  • Как да подобря авторитета на сайта ми

Авторитет на Домейн (DA)

Какво е авторитет на домейн?

Domain Authority (DA) е оценка за авторитет на домейните, разработена от Moz.com, който предсказва колко добре уебсайтът ще се класира на страниците с резултати от търсачките (SERPs). Резултатът на авторитета на домейна варира от 0 до 100. Сайтове с по-висок DA, се класират по-лесно в търсачките като Google.

Авторитетът на домейна се изчислява чрез оценка на множество фактори, като водещото е брой различни сайтове, които осигуряват входящи линкове към този сайт (RD).

Този резултат може да се използва при сравняване на уебсайтове или проследяване на „силата на класиране“ на уебсайта във времето. Авторитетът на домейна не е показател, използван от Google при определяне кой сайт да се класира по-добре. Google имат свой собствен алгоритъм, включително и такива, които се активират в реално време в момента на написване на заявката за търсене в Google.

Как се оценява авторитета на домейна?

Преди да се запознаем с начина, по който се определят авторитета на домейна (Domain authority) и как можете да го подобрявате, е важно да го разграничите от авторитета на страниците (Page authority). Page authority е подобен показател, но вместо да измерва силата на цял домейн (сайт) или поддомейн, той измерва силата на класиране на една единствена вътрешна уеб страница.
Авторитетът на сайта (домейна) е мерна единица създадена от Moz със скала от 0 до 100 където 1 е най-ниската/слаба оценка, а 100 най-силната. Оценка 0, означава, че все още няма оценка за този домейн или, че има някакъв проблем при последното изчисляване на оценката. Скалата на оценяване е логаритмична, което ще рече, че е по-лесно да увеличите авторитета на сайта си от 10 до 20 много по-лесно отколкото от 40 до 50 да кажем. Колкото повече расте оценката толкова е по-трудно и бавно да се подобрява.
Добре е да знаете, че този показател работи по-добре за англоезични сайтове, отколкото за български сайтове. По тази причина оценка 40 за бълкарски сайт е отличен показател. Докато за англоезичен е по-скоро слаба.
Авторитетът на сайта се ползва за сравнителна мерна единица между сайтовете, за да видите и прецените дали настигате конкуренцията и какви са шансовете Ви спрямо тях за по-добри позиции в търсачките.С други думи трябва да се стремите да настигнете конкурентите си и техният авторитет на домейна и страниците.

 

Какво е „добър“ авторитет на домейн?

Най-общо казано, сайтовете с много голям брой висококачествени външни връзки (като Wikipedia или Google.com) са в горния край на скалата на DA, докато малките фирми и уебсайтовете с по-малко входящи връзки може да имат много по-нисък DA рейтинг. Новите уебсайтове винаги  започват с авторитет 1.

Най-добрият начин да повлияете на показателя Domain Authority е да подобрите цялостното си SEO (оптимизация на сайта за търсачките). По-специално, трябва да се съсредоточите върху профила си на връзки, като получите повече връзки от други добре свързани страници.

За български сайтове авторитет над 30 се счита са добър, а над 40 за отличен.

Как се променя авторитета на домейна

Тъй като органът за управление на домейни (и по този въпрос, Page Authority) се състои от множество показатели и изчисления, определянето на точната причина за промяна може да бъде предизвикателство. Ако резултатът ви се е повишил или намалял, има много потенциални влияещи фактори.

Ключът към разбирането на колебанията на страницата и домейна е, че тези показатели не съществуват във вакум – те зависят от много положителни и отрицателни фактори, така че дори и даден сайт да подобри своя SEO, неговата оценка (и) на авторитет може  не винаги  да бъде отразена. Една добро сравнение, което да Ви помогне да разберете защо и как работи . Нека да разгледаме един пример:

Ако Сингапур има най-доброто качество на въздуха през 2015 г. и го подобри още повече през 2016 г., гарантирано ли е те да останат на №1? Какво става, ако Дания също подобри качеството на въздуха или Нова Зеландия (която, да речем, беше изоставена от класацията през 2015 г.) се присъедини към рейтинговата система? Може би ако страните от  2–10 място  се подобрят драстично и Сингапур може да падне до №11, въпреки че технически е станал по-добър, а не по-лош. Тъй като в изчисленията има много други фактори, класирането на Сингапур може да се промени, независимо от каквито и да било действия (или бездействие) от тяхна страна.

Domain Authority (и Page Authority) работят по подобен начин. Тъй като те са мащабирани на 100-точкова система, след всяка актуализация, преизчисленията означават, че резултатът на органа за дадена страница / сайт може да намалее, дори ако тази страница / сайт е подобрила количеството и качеството на връзката им. Такава е природата на относителна, мащабирана система. Като такъв – и това е достатъчно важно, че ще го подчертаем още веднъж – оценките на авторитета се разглеждат най-добре като сравнителни, а не като абсолютни показатели.

Тъй като Domain Authority е предназначен да бъде предричащ способността за класиране на сайта, да имате много висок резултат за DA не трябва да бъде единствената ви цел. Погледнете резултатите от DA за сайтовете, в които директно се състезавате в SERPs и се стремете да имате по-висок резултат от вашите конкуренти. Най-добре се използва като сравнителен показател (а не като абсолютен, конкретен резултат), когато правите изследвания в резултатите от търсенето и определяте кои сайтове могат да имат по-мощни / важни профили на връзки от други. Тъй като това е сравнителен инструмент, не е задължително да има „добър“ или „лош“ резултат от органа на домейна.

Авторитет на домейн спрямо авторитет на страница

Докато Domain Authority измерва силата на прогнозираното класиране на цели домейни или поддомейни, Page Authority измерва силата на отделните страници. Много е важно в сайта си да имате поне няколко страници с висок PA. Обикновено това са страници на публикации с уникално, полезно и увлекателно съдържание, което не се среща в друг сайт.

Как можете да проверите авторитета на домейна и страниците Ви?

Показателите за управление на домейни са включени в десетки платформи за SEO и онлайн маркетинг в мрежата.

Давам  линк (връзкa) където можете да проверите тези показатели на своя сайт.

Имайте предвид , че дори и да сте създали нови връзки към вашият сайт, то ще отнеме няколко дни (и дори седмици), за да се отрази това в оценката на сайта Ви.

Проверка на авторитет на домейн

Посетете адрес:

След въвеждане на адреса на Вашия сайт ще видите ето такъв прозорец като долу на картинката отразяващ вашите показатели. В примера съм дал сайта на Софийския университет. Както се вижда авторитетът на университета е изключително добър: 58.Такъв резултат се постига с години и много връзки от други авторитетни сайтове. Не се обезкуражавайте ако вашият резултат е нисък. Ако сайтът ви е нов това е напълно нормално.

Проверка на авторитет на сайт

Друг още по-добър инструмент, с който освен DA може да видите и други важни SEO метрики на сайт е безплатният SEO инструмент на Ganbox с името SEO състояние. Той показва още по-добър показател с името Ganbox Rank (GxR) – в този показател участва метриката DA, но участват и други важни SEO метрики, затова неговата точност е още по-висока. Този показател също е от 1 до 100 и отново е относителен – служи за сравнение с конкурентни сайтове.

Техническа дефиниция на DA и PA (Авторитет на сайт и страница)

Оценката на домейни се основава на данни от индекса  Link Explorer на Moz и използва десетки фактори в своите изчисления. Самото изчисление на авторитетът на домейн използва модел на машинно проследяване, за да предвиди алгоритъма за „най-добро напасване“, който най-тясно корелира нашите данни за връзки с класиране в хиляди реални резултати от търсенето, които използваме като стандарти за мащабиране.

Тъй като метриката се основава на изчисления на машинното проследяване, резултатът на вашия сайт често се колебае, тъй като при изчисляването се използват повече, по-малко или различни точки от данни – например, ако Facebook придобие милиард нови връзки, PA и DA на всички ще спаднат относително до Facebook. Поради тази причина, имайте предвид, че винаги трябва да използвате Domain Authority като относителна метрика, за да сравнявате с профилите на връзки на други сайтове, за разлика от абсолютна стойност, която оценява ефикасността на вашите вътрешни SEO усилия.

Как да подобря авторитета на сайта ми?

1. Вземете повече връзки от сайтове с висок авторитет

 Връзките от сайтове и страници с висок авторитет все още носят значителна сила за класиране и управляват както авторитета на домейна, така и страницата. Дори и да решите да игнорирате DA, знаете, че връзките с висок авторитет са нещо добро. Получаването им винаги е трудно. Дори има едно лесно правило – ако можете лесно да вземете линк към вашия сайт, най-вероятно този линк е опасен за вашия сайт и не трябва го имате.

2. Избягвайте спам връзки

Алгоритъмът  за изчисление на авторитета се справя много по-добре с намирането на лоши връзки, както Google очевидно се опитва да направи. Обърнете внимание, че „лошо“ не означава връзки с ниска сила. Напълно естествено е да имате някои връзки от домейни и страници с ниски авторитети, а в много случаи това е както уместно, така и полезно за търсещите машини. 

3. Получете повече връзки за управление на трафика

Алгоритъмът за изчисление на авторитета на домейна също отчита дали връзките идват от законни сайтове с реален трафик, защото това е силен сигнал за полезност. Независимо дали използвате DA или не толкова редовно, знаете, че привличането на връзки, които привличат трафик, е добро нещо, което показва уместност за търсенията и задвижва резултатите. Това също е добра причина да спрете да преследвате всяка връзка, която можете на всяка цена. Какъв е смисълът от връзка, която никой няма да види, която не ви носи трафик.

4. Подобрете структурата на вътрешните си връзки

Много уебсайтове са толкова загрижени за печеленето на външни връзки, че пренебрегват важността на вътрешните връзки. Вътрешните връзки помагат да се насочат посетителите към това, което те се опитват да намерят, като по този начин подобряват тяхното потребителско изживяване. Това означава, че ако те са влезли дълбоко в сайта ви, те все още могат лесно да намерят своя път до началната ви страница чрез една от вътрешните ви връзки. Товаа са също тези препратки, на които можете да кликнете когато четете дадена страница.Такава препратка като тази  ( Начало ) – можете да кликнете на нея и това да Ви отведе до началната страница на сайта. По подобен начин, трябва да имате линкове към най-важните страници във вашия сайт.
 

5. Наемете услугите на SEO агенция

Най-добрият избор, особено за сайтове при средно силна и висока уеб конкуренция, е да наемете услугите на авторитетна SEO фирма, която предлага SEO услуги. Препоръчвам ви да ползвате услугите на Ganbox. Освен постоянно подобряване на DA, ще получите и повече посещения в сайта от потенциални клиенти и повече онлайн продажби в сайта си.

Може ли да се фалшифицира авторитет на домейн?

Както всеки показател, базиран на сигнали извън нашия контрол, теоретично е възможно да се манипулира Domain Authority. Трябва да знаете, че има недобросъвестни собственици на сайтове, които продават линкове или самите домейни, като показват изкуствено завишен DA. Внимавайте при покупка на домейн или линкове от подозрително високи DA показатели. Най-добре да се консултирате за това с опитен SEO експерт.

Ще бъде голяма грешка, ако се опитате да фалшифицирате своя DA на сайта, защото ще излижете само себе си. В дългосрочен план е най-добре да изградете истински авторитет на домейна на вашия сайт, като осигурявате само качествени линкове от силни и авторитетни сайтове, като например сайтове на уеб медии. Това ще ви помогне и за по-добро класиране в Google. И обратно, ако имате изкуствено завишен DA, това по никакъв начин не ви помага да се класирате по-добре в Google.

В краткосрочен план е по-трудно, да получите висок DA, но дивидентите ще се изплащат с години. Използвайте DA, за да разберете къде можете да се състезавате днес, рентабилно и максимално да инвестирате. Не позволявайте да се превърне в още един показател за суета.

 

 Други подобни SEO метрики са Trust Flow и Citation Flow на Majestic. Може да прочетете за тях в публикацията Какво е Trust Flow и Citation Flow.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *