Авторитет на Домейн и страници

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

В тази статия ще научите:

  • Какво е авторитет на домейн
  • Как се оценява авторитета на сайта
  • Какво е "добър" авторитет на сай
  • Как се променя авторитета на сайта
  • Авторитет на сайтспрямо този на страниците
  • Как да подобря авторитета на сайта ми

Авторитет на Домейн(DA)

Какво е авторитет на домейн?

Domain Authority (DA) е оценка за класиране на търсачките, разработена от Moz, която предсказва колко добре уебсайтът ще се класира на страниците с резултати от търсачките (SERPs). Резултатът на авторитета на домейна варира от 1 до 100, с по-високи резултати, съответстващи на по-голяма способност за класиране.

Администрацията на домейна се изчислява чрез оценка на множество фактори, включително свързване на основни домейни и брой на общите връзки в един единствен DA резултат. След това този резултат може да се използва при сравняване на уебсайтове или проследяване на „силата на класиране“ на уебсайта във времето. Управлението на домейна не е показател, използван от Google при определяне на класациите за търсене и няма ефект върху SERP.

Как се оценява авторитета на домейна?

Преди да се запознаем с начина, по който се определят авторитета на домейна(Domain authority) и как можете да го подобрявате,важно е да го разграничите от авторитета на страницитеЮ(Page authority). Page authority е подобен показател, но вместо да измерва силата на цял домейн(сайт) или поддомейн, той измерва силата на класиране на една единствена уеб страница.
Авторитета на сайта(домейна) е мерна единиза създадена от MOZ.COM със скала от 1 до 100 където 1 е най-ниската/слаба оценка,а 100 най-силната.Скалата на оценяване е логаритмична ,което ще рече,че е по лесно да увеличите авторитета на сата си от 10 до 20 много по-лесно от колкото от 40 до 50 да кажем.Колкото повече расте оценката толкова е по-трудно и бавно да се подобрява.
Авторитета на сайта се ползва за сравнителна мерна единица между сайтовете за да видите и прецените дали настигате конкуренцията и какви са шансовете Ви спрямо тях за по-добри позиции в търсачките.С други думи трябва да се стремите да настигнете конкурентите си и техният авторитет на домейна и страниците.

 

Какво е “добър” авторитет на домейн?

Най-общо казано, сайтовете с много голям брой висококачествени външни връзки (като Wikipedia или Google.com) са в горния край на скалата на DA, докато малките фирми и уебсайтовете с по-малко входящи връзки може да имат много по-нисък DA рейтинг.новите.Новите уебсайтове винаги  започват с авторитет 1.

Най-добрият начин да повлияете на показателя Domain Authority е да подобрите цялостното си SEO(оптимизация на сайта за търсачките). По-специално, трябва да се съсредоточите върху профила си на връзки, като получите повече връзки от други добре свързани страници.

За български сайтове авторитет над 30 се счита са добър,а над 40 за отличен.

Как се променя авторитета на домейна

Тъй като органът за управление на домейни (и по този въпрос, Page Authority) се състои от множество показатели и изчисления, определянето на точната причина за промяна може да бъде предизвикателство. Ако резултатът ви се е повишил или намалял, има много потенциални влияещи фактори.

Ключът към разбирането на колебанията на страницата и домейна е, че тези показатели не съществуват във вакум – те зависят от много положителни и отрицателни фактори, така че дори и даден сайт да подобри своя SEO, неговата оценка (и) на авторитет може  не винаги  да бъде отразена. Една добро сравнение, което да Ви помогне да разберете защо и  как работи . Нека да разгледаме един пример:

Ако Сингапур има най-доброто качество на въздуха през 2015 г. и го подобри още повече през 2016 г., гарантирано ли е те да останат на №1? Какво става, ако Дания също подобри качеството на въздуха или Нова Зеландия (която, да речем, беше изоставена от класацията през 2015 г.) се присъедини към рейтинговата система? Може би ако страните от  2–10 място  се подобрят драстично и Сингапур може да падне до №11, въпреки че технически е станал по-добър, а не по-лош. Тъй като в изчисленията има много други фактори, класирането на Сингапур може да се промени, независимо от каквито и да било действия (или бездействие) от тяхна страна.

Domain Authority (и Page Authority) работят по подобен начин. Тъй като те са мащабирани на 100-точкова система, след всяка актуализация, преизчисленията означават, че резултатът на органа за дадена страница / сайт може да намалее, дори ако тази страница / сайт е подобрила количеството и качеството на връзката им. Такава е природата на относителна, мащабирана система. Като такъв – и това е достатъчно важно, че ще го подчертаем още веднъж – оценките на авторитета се разглеждат най-добре като сравнителни, а не като абсолютни показатели.

Тъй като Domain Authority е предназначен да бъде предиктор на способността за класиране на сайта, да имате много висок резултат за DA не трябва да бъде единствената ви цел. Погледнете резултатите от DA за сайтовете, в които директно се състезавате в SERPs и се стремете да имате по-висок резултат от вашите конкуренти. Най-добре се използва като сравнителен показател (а не като абсолютен, конкретен резултат), когато правите изследвания в резултатите от търсенето и определяте кои сайтове могат да имат по-мощни / важни профили на връзки от други. Тъй като това е сравнителен инструмент, не е задължително да има “добър” или “лош” резултат от органа на домейна.

Авторитет на домейн спрямо авторитет на страница

Докато Domain Authority измерва силата на прогнозираното класиране на цели домейни или поддомейни, Page Authority измерва силата на отделните страници.

Как можете да проверите авторитета на домейна и страниците Ви?

Показателите за управление на домейни са включени в десетки платформи за SEO и онлайн маркетинг в мрежата.

Давам  линк(връзкa) където можете да проветите тези показатели на своя сайт.

Имайте предвид ,че дори и да сте създали нови връзки към вашият сайт,то ще отнеме няколко дни за да се отрази това в оценката на сайта Ви.

Проверка на авторитет на домейн

След въвеждане на адреса на Вашия сайт ще видите ето  такъв прозорец като долу на картинката отразяващ вашите показатели. В примера съм дал сайта на Софийския университет.Както се вижда авторитета на университета е изключително добър- 58.Такъв резултат се постига с години и много връзки към други авторитетни сайтове.Не се обезкуражавайте ако вашият резултат е нисък.Ако сайта е нов това е напълно нормално.

Проверка на авторитет на сайт

Техническа дефиниция на DA и PA(Авторитет на сайта)

Органът за управление на домейни се основава на данни от нашия индекс на Link Explorer и използва десетки фактори в своите изчисления. Самото изчисление на администрацията на домейн използва модел на машинно проследяване, за да предвиди алгоритъмът за „най-добро напасване“, който най-тясно корелира нашите данни за връзки с класиране в хиляди реални резултати от търсенето, които използваме като стандарти за мащабиране.

Тъй като органът се основава на изчисления на машинното проследяване, резултатът на вашия сайт често се колебае, тъй като при изчисляването се използват повече, по-малко или различни точки от данни – например, ако Facebook придобие милиард нови връзки, PA и DA на всички ще спаднат относително до Facebook. Поради тази причина, имайте предвид, че винаги трябва да използвате Domain Authority като относителна метрика, за да сравнявате с профилите на връзки на други сайтове, за разлика от абсолютна стойност, която оценява ефикасността на вашите вътрешни SEO усилия.

Как да подобря авторитета на сайта ми?

1. Вземете повече връзки от сайтове с висок авторитет

 Връзките от сайтове и страници с висок авторитет все още носят значителна сила за класиране и управляват както администрацията на домейна, така и страницата. Дори и да решите да игнорирате DA, знаете, че връзките с висок авторитет са нещо добро. Получаването им е тема на хиляди публикации и повече от няколко пълнометражни романа 

2. Избягвайте спам връзки

Алгоритъма  за изчисление на авторитета се справя много по-добре с намирането на лоши връзки, както Google очевидно се опитва да направи. Обърнете внимание, че “лошо” не означава връзки с ниска власт. Напълно естествено е да имате някои връзки от домейни и страници с ниски авторитети, а в много случаи това е както уместно, така и полезно за търсещите. 

3. Получете повече връзки за управление на трафика

Алгоритъма за изчисление на авторитета на домейна също отчита дали връзките идват от законни сайтове с реален трафик, защото това е силен сигнал за полезност. Независимо дали използвате DA или не толкова редовно, знаете, че привличането на връзки, които привличат трафик, е добро нещо, което показва уместност за търсенията и задвижва резултатите. Това също е добра причина да спрете да преследвате всяка връзка, която можете на всяка цена. Какъв е смисълът от връзка, която никой няма да види, която не задвижва трафик.

4. Подобрете структурата на вътрешните си връзки

 Много уебсайтове са толкова загрижени за печеленето на външни връзки, че пренебрегват важността на вътрешните връзки. Вътрешните връзки помагат да се насочат посетителите към това, което те се опитват да намерят, като по този начин подобряват тяхното потребителско изживяване. Това означава, че ако те са влезли дълбоко в задния ви каталог от публикации , те все още могат лесно да намерят своя път до началната ви страница чрез една от вътрешните ви връзки.Товаа са също тези препратики на които можете да кликнете когато четете дадена страница.Такава препратка като тази  ( Начална страница ).Можете да кликнете на нея и това да Ви одведе до началната страница на сайта.
 

 

Не можете да фалшифицирате истински авторитет

Както всеки показател, базиран на сигнали извън нашия контрол, теоретично е възможно да се манипулира Domain Authority. Въпросът е: защо? Ако използвате DA, за да продавате връзки на DA 10 за $ 1, DA 20 връзки за $ 2 и DA 30 връзки за $ 3, моля, за любовта към всичко, което е свято, спри (и да, виждах това почти дословно в множество имейли). Ако купувате тези връзки, моля, харчете тези пари за нещо по-полезно, като сандвичи.

 

Свършете си работата и изградете истински авторитет, който движи резултатите Ви както за показателите на Moz, така и за Google. В краткосрочен план е по-трудно, но дивидентите ще се изплащат с години. Използвайте DA, за да разберете къде можете да се състезавате днес, рентабилно и максимално да инвестирате. Не позволявайте да се превърне в още един показател за суета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *