Инсталиране на WordPress и избор на Тема

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

В тази статия ще научите:

  • Какво е WordPress и защо да избера него
  • Как да инсталирам WordPress
  • Как да вляза в административния панел
  • Как да инсталирам тема за сайта

Какво е WordPress и защо да избера него

След като имате вече хостинг и дoмейн е време за инсталиране на WordPress и избор на тема

WordPress е най-разпространената платформа за създаване на сайтове в света.

Но защо WordPress?

1.Безплатен-WordPress е безплатен софтуер. Това означава, че сте свободни да го изтеглите, инсталирате, използвате и модифицирате, за да съответства на вашите нужди

 

2.WordPress е лесен за персонализиране чрез теми и приставки за хора, които не са технически ориентирани, WordPress е идеалното решение, защото има хиляди безплатни шаблони (теми) за уебсайтове, от които можете да избирате. Има перфектна тема за WordPress за почти всеки вид уебсайт (независимо дали е блог, бизнес сайт или онлайн магазин).

Темите за WordPress са лесни за персонализиране, защото много от тях идват със собствен панел с опции, който ви позволява да променяте цветове, да качвате лого, да променяте фона, да създавате красиви плъзгачи и наистина да го персонализирате според вашите нужди, без изобщо да пишете никакъв код

3.WordPress е обичан и разпознавaем от гугъл.Сайтовете на WordPress лесно се клaсират за високи позиции в търсачките.За инсталиране на WordPress тема не се изискват кой знае какви познания, всичко е толкова улеснено благодарение на административния WordPress панел.

4.Лесен за управление-WordPress се предлага с вградена система за управление на актуализациите. Това ви позволява да актуализирате своите плъгини и теми от таблото за управление на WordPress администратор.

5.Поддържа Почти всички видове файлове.WordPress не се ограничава само до писане на текст. Той се предлага с вграден носител за обработка на медии за обработка на изображения, аудио и видео файлове

6.Сигурен-WordPress е разработен с оглед на сигурността и се счита за много безопасна и сигурна платформа за управление на уебсайт. Въпреки това, подобно на реалния свят, интернет може да бъде несигурно място..

Малко суха статистика за да добиете представа колко разпространен е WordPress в световен мащаб.

Инсталиране на WordPress

Инсталация на WordPress

След като сте се снабдили с хостинг и домейн трябва да влезете в профила си през log in  бутона на сайта SiteGround и да въведете данните на профила,който създадохте при взимане на хостинга и домейна.

Там ще видите следното меню.

Отивате на „Softaculous“ и това ще Ви прехвърли на менюто където да изберете какво искате да инсталирате.

Избирате WordPress както е показано на картинката над този текст и след това „Install“

 

След това въведете необходимите полета за вашия сайт – заглавие, описание, административно потребителско име и парола, административен имейл и т.н. и натиснете бутона Инсталиране. Трябва да използвате силна парола, за да сте сигурни, че администраторският ви район е защитен.

Процесът на  инсталация ще продължи и след като приключи, ще видите страница, която ви информира за успешното завършване на инсталацията. Можете да използвате връзката Административен URL адрес, за да влезете автоматично в своето ново инсталирано WordPress приложение.

Влизане в администраторския панел на сайта

За да влезете във администраторския панел на чисто новия Ви сайт трябва в лентата за изписване на адреса на сайта да напишете Вашия сайт след това наклонена черта (/) и след това „wp“

Пример: Ако сайта се казва moiatsait.com – Изписвате moiatsait.com/wp

Ще се отвори ето такъв прозорец,където да вкарате вашето потребителско име и парола който тъкмо създадохте при инсталацията на WordPress.

 

Инсталация на тема за сайта

В WordPress темата е колекция от шаблони и таблици стилове, използвани за определяне на външния вид и показването на уебсайт, работещ с WordPress.

Те могат да се променят, управляват и добавят от администраторската област на WordPress под Appearance »Themes. Налични са няколко безплатни и платени WordPress теми. WordPress.org разполага с голяма колекция от безплатни такива в техния справочник.

Всяка от тях идва с различен дизайн, оформление и функции. Потребителят трябва да избере този, който отговаря на техния вкус и изисквания за уебсайта му. Има такива, които са предназначени да обслужват конкретен вид уебсайтове.

Например -темите за фотография на WordPress са предназначени за фотографи и уебсайтове за фотография. Не се плашете – настройването не е никак трудно, а и винаги може да ми пишете да ви помогна ако срещнете някакви затруднения. 

Първото нещо, което трябва да направите, когато искате да инсталирате нова тема на WordPress, е да влезете в страницата на администратора на вашия сайт(влиза се като напишете vashiatsait.com/wp-admin. След като отидете там, отидете на Външен вид -> Теми.(Appearance -> Themes)

Избор на WordPress Тема

Тук ще видите всички теми, които в момента сте инсталирали във вашето приложение. За да добавите още един, просто кликнете върху бутона Добавяне на нов.(Add new)

Как да избера тема в WordPress

На следващата страница има два начина да добавите нова тема. Можете или да използвате полето за търсене, което ще върне резултати от тематичната директория на WordPress.org, или можете да качите тема от вашия локален твърд диск.

Изберете и инсталирайте тема от официалната директория с теми на WordPress

Най-лесният начин да инсталирате теми на вашия WordPress сайт е, ако те са изброени в официалната директория с теми. Това ви позволява да търсите темата, от която се нуждаете, директно от страницата на администратора на вашия сайт. Всяка тема в официалната директория трябва да има тагове, които описват нейната функционалност, което ви позволява лесно да търсите правилната тема.

Тук ще видите всички теми, които отговарят на вашето търсене. Задръжте курсора на мишката върху някой от тях и ще видите две опции – да видите демонстрация на темата или да я инсталирате. След като изберете коя тема искате да използвате за вашия сайт, натиснете синия бутон Инсталиране.(Install)

Избор на тема в WordPress

Вашето WordPress приложение ще изтегли и инсталира темата за вас. Просто щракнете върху бутона Активиране на същата страница, за да активирате темата(Activate)

Качване на тема, която вече сте изтеглили.

Ако имате тема, която не е посочена в директорията на WordPress.org, можете просто да я качите от секцията Теми -> Инсталиране на теми в WordPress. За целта кликнете върху бутона Качване(Upload) на тема в горната част на страницата.

Инсталиране на Тема в WordPress

Сега щракнете върху бутона Преглед, изберете архива на вашата тема от вашия локален компютър и натиснете бутона Инсталиране сега.

След няколко секунди WordPress ще качи и извлече архива на темите за вас. Всичко, което трябва да направите след това, е да натиснете връзката Активиране под съобщението, за да активирате темата на вашия уебсайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *