Какво е Trust Flow и Citation Flow

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

Какво е Trust Flow и Citation Flow

Majestic Trust Flow and Citation Flow

Какво е Trust Flow и Citation Flow

Trust Flow (тръст флоу) е метрика , осигурена от Majestic – популярен инструмент за SEO и анализ на връзки мужду сайтове. Trust Flow се оценява от 1 до 100.  Оценка  от 10 не означава, че имате 10 обратни връзки или 10 надеждни връзки, а по-скоро дава представа за качеството на вашите линкове. Заедно показателите Citation Flow (ситейшън флоу) и Trust Flow образуват алгоритъма Majestic Flow Metrics. Конкретните критерии, използвани от алгоритъма, за да се достигне резултат от Trust Flow, е трудно да се знае със сигурност, тъй като инструментът трябва да направи заключение въз основа на собствената си логика.

Majestic чрез понятията Citation flow и Trust flow се опитват да покажат цифрово обема на линковете, които имате както и качеството им.

Каква е разликата между Citation flow и Trust flow

 

Citation flow (CF) не измерва качеството на връзките (линковете) които имате, а само количеството им. Докато Trust flow (TF) набляга на качеството на линковете, които имате и колко авторитетни са те. Някои сайтове имат висок Citation flow, но поради ниското качество на връзките техният, Trust flow-a е нисък и от там тяхното клaсиране е по слабо. Google харесва сайтове, които имат силни линкове от авторитетни сайтове. (Точно това което измерва и Trust flow).

Следейки вашият Trust flow можете да прогнозирате дали вашите позиции в търсачките биха се подобрили.

*Citation flow= поток на цитиране (споменаване) CF

*Trust flow= поток на доверие (авторитет) TF

Ако вашият уебсайт има много по-голям CF от TF, това вероятно означава, че много връзки с ниско качество са насочени към вашия сайт. Обикновено искате вашият поток от доверие и цитиране да бъде близо до съотношението 1:1, за да оптимизирате качеството на линковете към вашия сайт.

 

На картинката можете да видите два примера. Първият е на сайт с отлично съотношение TF:CF, което се доближава максимално до 1:1. Втората е на доста по-слаб сайт, който има съотношение 2:1 на CF:TF – недостатъчно добър линк профил на сайта.

Trust Flow и Citation Flow

TF и CF наистина са тясно свързани, ако FT се увеличи, тогава най-вероятно и CF също ще се увеличи. Но от друга страна, ако вашият CF се увеличи, това не означава непременно, че и вашият TF също ще се увеличи. Сайтове, които имат висок CF и имат линк, насочен към вашия уебсайт, трябва да увеличат CF на сайта ви, но ако сайтът има нисък TF, тогава TF на вашия сайт ще се промени отрицателно.

Като се има това предвид, можете да се досетите, че може да бъде много по-трудно да се получи добър показател за TF, отколкото би било да се постигне висок CF. Винаги ще се получава по-висока оценка за CF, тъй като всеки сайт има определено количество нежелани и нискокачествени връзки, които увеличават CF, но не и TF. Този факт е причината, поради която считаме, че потокът на доверие TF е много по-важен от цитирането CF.

Доказано е, че Google  възнаграждава сайтове, които имат висок TF, защото награждава качествени връзки. Това показва директна връзка между TF и органичния трафик на сайта, тъй като Google ще класира вашия сайт по-високо, ако имате висок TF показател.

Защо Trust flow и Citation flow стават все по-популярни мерни единици?

Една от важните причини за това е премахването на една друга мерна единица – Page Rank.

PageRank беше метрика на Google за качеството на страниците базирана на връзките към страницата. През 2013 г този показател беше изцяло скрит от Google, макар да продължава да е основна чост от алгоритъма на Google за оценка и класиране на страницити в интернет.

По тази причина, в SEO средите се отвори коляма празнина и жажда за нови подобни метрики. Компании като Ahref, Moz и Majestic, разработиха свои SEO метрики, които имаха за цел да заместят PageRank. Ahrefs създаде DR (Domain rank), Moz създаде DA (Domain Authority) и Majestic създадоха TF (Trust Flow). Тези компании имат свои ботове, които постоянно обхождат страниците на сайтовете в интернет и търсят връзките между тях. За целта използват огромни ресурси и бази данни да съхраняват и обновяват тази информация, като периодично преизчисляват оценките за авторитет на сайтовете.

 

Оценките за авторитет на сайтовете съответстват на това, което Google насърчава и търси като качество в сайтовете. Това позволява на маркетинговите агенции и отдели да създават по-ефективни уеб страници. Тези метрики също така променят начина, по който се правят уебсайтовете, защото трябва да сте сигурни, че вашият сайт е качествен, но също така и всичко, към което се свързва, както и всички страници, които имат линкове към него, също трябва да имат висока оценка на авторитета.

 

Просто казано: колкото по-високо е качеството на връзките ви, толкова по-добре ще се класира страницата ви в резултатите от търсенето с Google.

Как да проверя моят Trust flow / Citation flow?

Можете да проверите вашите  TF и CF през сайта на Majestic https://majestic.com/ напълно безплатно. Там ще видите и още допълнителна информация за сайта си, като брой връзки и свързани домейни.

Как да подобря своя Trust flow и Citation flow

Имате нужда от постоянно придобиване на нови входящи линкове към вашия сайт (backlinks). Важно е единствено качеството на сайтовете, които осигуряват линкове, не количеството на линковете. Скоро ще откриете, че изграждането на линкове е доста трудна задача. Ето няколко причини: няма смисъл да вземате повече от един линк от един сайт. Много е важно къде точно в сайта е поставен линка и къде точно в страницата. Важно е дали линкът е директен, да няма nofollow или друг rel атрибут, както и текста на линка и около линка. Линковете от социалните мрежи не се броят. Само линкове от сайтове, които се индексират от Google. Линкове от сайтове, които са далечни от вашата тематика, могат да ви навредят. Например не е нормално за Google сайт за обувки, да получава линк от сайт на строителна фирма.
Най-добрият начин да придобиете качествени и силни линкове към вашия сайт е да се обърнете към SEO фирма, която да ви предложи абонаментна SEO оптимизация на сайт.
 
Важно! Ако все пак решите да опитате да правите линкове към сайта си сами, трябва да знаете, че не всички линкове към вашия сайт са добри. Има линкове, които могат да навредят не само на TF, но и на цялостната оптимизация на сайта ви.
.
Няколко лесни правила, които трябва да спазвате:
1) Ако един линк към вашия сайт, може да бъде придобит лесно, тогава най-вероятно той не ви трябва.
Избягвайте сайтове, в които се публикува безплатно!
2) Може да се концентрирате към придобиване на линкове само от тематични сайтове, които имат висок TF > 20.
3) Ако страницата, в която е поставен линк към вашия сайт не се индексира от Google, линкът не съществува.
 
Няколко идеи за придобиване на нови линкове:
1. Купуване на линкове от публикации в сайтове на медии – новинарски, онлайн списания, информационни портали и др.
2. Гост публикации (Guest posting) – намирате качествени сайтове, в които публикувате статии написани от нает от вас копирайтър.
3. Свързвате се с инфлуенсъри от вашата ниша и ги мотивирате да пишат за вас, като поставят линк.
4. Уеб директории и сайтове за статии, които публикуват след заплащане на малка такса.
 
 
Други подобни SEO метрики са DA и PA на Moz. Може да прочетете за тях в публикацията: Авторитет на домейн и страници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *