Как да направя блог

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

Как да си направим Блог

Как да си направим блог

Как да си направим блог на WordPress

В статията „Как да си направя блог на WordPress“ ще научите:

 •  

След като сте се сдобили с хостинг и домейн и сте инсталирали WordPress с подходящата според Вас тема(вижте тук най-популярните теми за WordPress),то e време да настройте и създадете Вашият сайт или блог.

 • Инсталиране на приложението "ЕLEMENTOR"
 • Създаване страниците на сайт.
 • Добавяне на съдържание
 • Създаване на главно меню на сайта
 • Създаване на заглавна страница
 • Поставяне на име Site title и Tag line
 • Създаване на динамични шаблони
 • Видео материал-3часа

Инсталиране нa приложението "Elementor"

В следващата стъпка от това как да си направим сайт е оформянето и добавяне на текст и снимки

За мен изключително лесен и удобен начин е чрез безплатното разширение наречено „Elementor

Когато го инсталирате всичко което трябва да правите е да провлачвате елементите които ви трябват към страницата -текст ,снимка,видео.

След не повече от час работа с това разсширение,ще правите каквото си поискате със страницата-Да толкова е лесно.Вижте иснтрукцийте, картинките и видеото по долу

1. Инсталирайте Elementor

В таблото за управление на WordPress отворете Plug ins и след това -> Add new . 

Как да си направя блог

Потърсете Elementor пре и щракнете върху Инсталиране . Когато Elementor е инсталиран, щракнете върху Активирай.

как да си направим блог

Инсталирайте Envato Elements

Envato Elements е безплатен плъгин, направен от Envato, компанията-майка зад ThemeForest. Плъгинът все още е нов, но вече има впечатляваща колекция от шаблони, направени специално за Elementor.Инсталира се по сходен начин като „Elementor“

Всеки шаблон може да бъде импортиран във вашата индивидуална библиотека с шаблони на Elementor и можете да го намерите в Моите шаблони. Можете също така незабавно да създадете страница на живо, която ще бъде запазена като чернова, за да можете да започнете да я редактирате. Ще използваме редица шаблони от Envato Elements, за да ускорим процеса на проектиране и създаване на уебсайт и да го направим възможно най-удобен за нови потребители на WordPress

Създаване на страниците на блога

Сега, когато покрихме техническата настройка и имате всичко на мястото си, време е да започнете работа на Вашия сайт. В този урок ще изградим уебстраница с 4 страници. Нека да започнем „как да си направим блог“ сега

Създайте началната страница

Отидете на Pages-> Add new -Както е показано на картинката над този текст.

Създаване на сайт

2 След това се отваря това което виждате на картинката тук.Трябва да озаглавите страницата си след което натиснете „Edit with Elementor“  Това ще отвори страницата за правене на прмени с помоща на Elementor.

Персонализиране на вашия сайт

3 Тук идва и на-интерсната и приятна част.Добавяне на елементите на страницата.

Както виждате на снимката под този текст,в ляво имате лента с инструменти.Чрез провлачване избирате нужният и го слагате където сочи стрелката на снимката.

създаване на страници за сайт

4.Предлагам да разгледаме няколко от тези иснтрументи за да добиете представа как се позлват.Разбира се Вие е най-добре сами да пробвате и на приницпа проба грешка да намерите варианта,който ви харесва най-много.

Нека започнем с добавяне на текстови блок..

Както видяхте ,взимате иснтумента „TEXT EDITOR“ и го провлачвате.И пишете текста,който желаете да има на страницата

Създаване на сайт

5 След текста ако желаете да има картинка -правите същото провлачване,но избирате опцията“Image“.След като сте я провлачили в лявата част имате опция да изберете картинкат акоято иската да с енамира там.Трябва да я имате тази акртинка на компютара си предварително свалена,разбира се.

Създаване на сайт

6 Тук виждаме от къде да изберем картинка и как да настроим основните опции за картинката,големина, цвят ,дали да има прилежаща връзка(линк) за да може читателя да кликне на снимката и да го товеде другаде или не и т.н.

Създаване на сайт

7 Ето това са основните иснтрументи и тяхната функция изброени един по един:

Разбира се има и ще инструменти и колкото повече екпериментирате ще научавате и откривате опции които може и аз да не знам,просто защото наистина за много.С  тези иснтрументи можете да създадете абсолютно всякакъв сайт-НАПЪЛНО САМИ.

 

 

Създаване на сайт

Така можете да създадете първите няколко страници от Вашият сайт.След което можете да преминете към създаване на меню за да може да ги организирате тези стр

Създаване на Меню

За да обедините страниците които сте създали и да определите кои от тях да са част от менюто на сайта.(ПРИМЕР:В този сайт горе в менюто Вие виждате имената на част от страниците които има този сайт).Трябва да орпеделите по важните за Вас и да ги сложите на видно и достъпно място за да могат читателите лесно да ги забележат и да ги посетят.

Меню се създава като отидете на Appearance  и след това Menus

Суздаване на меню в WordPres

Отваря се такава страница каквато виждате на снимката над този текст.

От лявата лента избирате страниците които искате да са част от менюто.Там ще видите всички създадени свои страници до този момент.Избирате тези които искате и натискате Add menu ,както е показано.

Трябва и да кръстите името на менюто.Може да го сотавите със заглавиете което си е.Това име няма значение стига вие да занете какво има в него.

След като сме създали менюто то ще изглежда по подобен начин най-отпред на сайта Ви.

Създаване на сайт

Задаване на начална(основна) страница

След като сте си създали няколко страници или повече,създалите меню на сайта ,то е време да опредлите Вашата заглавна страница.Тази която ще е лицето на сайта Ви (Home Page).

 

Това става като отидете на Settings и от там отивате в под менюто Reading.

Както виждате аз съм задал моята заглавна страница да е“НАЧАЛО“ Това е имено на една от стрнаиците ми кяото е със съдържанието което виждате на отпред на сайта.

Опитвам се да давам пример с отзи сайт които четете защото си мисля че това е по лесно разбираемо.Дано е така.

Определяне на заглавна страница в WordPress

Добавяне на Site title и Tag line

Важно е да определите име на сайта и таг.Това име не е демейна,а реално думичките които са изписани като обяснение към сайта.

 

Това можете да добавите от Appearance и след това General.Това е важна настроиkа и помага на търсещите машини да намират сайта Ви.

Създаване на сайт

Заключителни думи:Опитахме се да ви представим основните и най-важните неща за създаването на уеб сайт от нулата с помощта на Elementor и WordPress,използвайте описаните тук стъпки и всичко ще бъде наред.

Видео материала е на английски,но дори и да не владеете добре езика или изобщо само гледайки ще Ви стане ясно как се моделира страница,просто защото е изключиетелно лесно и трябва веднъж- два пъти да видите как става и няма да погледнете видето повече.Ще ми повярвате когато направите своята първа страница сами :)Страниците които четете в този сайт и тази в момента включително са правени с тази джаджа.Тя е рая за дизайнерите.Ето убедете се сами

Е излъгах ли? Лесно ли Ви се струва? Само се опитайте сами 1-2 страници и ще се влюбите в това да създавате сайтове.

Успях ли да отговоря на въпроса как да си направя блог,как да създам първите си страници в WordPress?

Ако имате въпрос, не се притеснявайте да питате,аз ще съм на всяка стъпка с Вас.

Ако сте успели да създадете няколко страници с помоща на това видео,то тогава сте почти на финалната права.

Мога да помагам да създадем заедно страница.Ако искате се обърнете за съвет през формата за контакти.Защо не една сесия  за да ВИ помогна.30 мин имате от мен безвъзмездно през което време да виждате моят екран или аз вашият за да създадем 1 страница заедно :)От там нататък ще можете сами да създадете вашият мечтан блог/сайт.Как да си направя блог е по-лесно от всякога!

2 коментара

 1. Milena каза:

  Здравейте, искам да създам онлайн магазин и сайт. И да ги свържа по между им. Когато се пише за един продукт ,да може клиента като натисне името му или снимката да го изведе точно до артикула в магазина. Как да процедирам? Благодаря ви.

  • Екипа на Блога каза:

   Здравейте Милена,
   Това което искате реално е онлайн магазин с продукти и веряотно един блог към него с инфромация за продуктите(допълнителна).Важно е всеки продукт да има описание към него.
   Иначе чисто техническата част за която питате се случва чрез приложението WooCommerce.
   Можете да прочетете ето тук информация за това как става „Направа на онлайн магазин“

   Първо обаче трябва да се сдобиете с хостингплан и домейн име на сайта.
   Можете да се свържете с мен директно през формата за контакт към сайта и да продължим комуникация.Ще се опитам да Ви навигирам за това как да създадете сайт,както как да си направите блог и чак след това да добавим продуктите които искате да продавате.Помоща е безвъзмездна.:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *