Как да си направим онлайн магазин

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

Как да си направим онлайн магазин

Получавам доста запитвания за това как да си направим онлайн магазин.Дори повече от колкото за това как се прави блог.Затова реших да отделя специално място и страница за това как се прави онлайн магазин.Отделил съм елементите в отделни страници и лесни за навигация бутони.

Нека започнем от стъпка едно „Избор на Хостинг и домейн“.В края на всяка стъпка има бутон за следващата.Така плавно и с лекота преминете през стъпките,изчетете ги и започнете работа.Ако желаете можете да ме потърсите за съвет или въпрос както по време на работата Ви така и преди започването.

Аз ще бъда с вас от началото до края,докато не постигнем целта,а именно да си отговорим на въпроса „Как да си направя онлайн магазин“ и  новият Ви сайт да е завършен.

 
Искате ли да стартирате свой собствен онлайн магазин? Знаем, че изграждането на онлайн магазин може да бъде ужасяваща мисъл, особено когато не сте техник. Е, ти не си сам. След като помогнахме на стотици потребители да стартират своя онлайн магазин, решихме да създадем най-изчерпателното ръководство за това как да изградите вашия онлайн магазин с WordPress (стъпка по стъпка)
Какво ви е необходимо, за да стартирате онлайн магазин?
Никога не е имало по-добро време за стартиране на онлайн бизнес от днес.
 
Всеки с компютър може да започне в рамките на няколко минути и без да придобие специални умения.
 

Трите неща, които трябва да стартирате онлайн магазин са:

Идея за име на домейн (това ще бъде името на вашия онлайн магазин, т.е. moiatmagazin.com)
Акаунт за уеб хостинг (това е мястото, където вашият уебсайт живее в интернет).Посете те страницата за избор на хостинг и домейн
Вашето неделимо внимание за 30 минути.
Да, наистина е толкова просто.
Можете да настроите свой собствен онлайн магазин с WordPress за по-малко от 30 минути и ние ще ви преведем през всяка стъпка от процеса.
 
В този урок ще разгледаме:
 
Как да регистрирате безплатно име на домейн

Как да изберем най-добрия хостинг на WooCommerce
Как да получите SSL сертификат безплатно (необходим за приемане на плащания)
Как да инсталирате WordPress
Как да създадете магазин за WooCommerce
Как да добавите продукти във вашия онлайн магазин
Как да изберете и персонализирате вашата тема
Как да разширите своя онлайн магазин с приставки
Да се научим да научаваме WordPress и да развивате бизнеса си

 

Стъпка 1: Настройка на вашата платформа за онлайн магазин

Най-голямата грешка, която повечето потребители правят е да не изберат подходящата платформа за своя онлайн магазин.
За щастие сте тук, така че няма да направите тази грешка.
Има две популярни платформи за електронна търговия, които препоръчваме: Shopify или WordPress + WooCommerce.
Shopify е напълно хоствано решение за електронна търговия, което започва от $ 29 / месец. Това е безпроблемно решение, при което просто влезете и започнете да продавате. Недостатъкът на Shopify е, че става доста скъпо, а възможностите за плащане са ограничени, освен ако не плащате допълнителни такси.
Ето защо повечето потребители избират WordPress + WooCommerce поради гъвкавостта, която предлага. Това изисква известна настройка, но си струва да го направите в дългосрочен план. WooCommerce е най-голямата в света платформа за електронна търговия (виж: Shopify vs WooCommerce сравнение).
 

В този урок ще ви разгледаме как да настроите онлайн магазин в WordPress с помощта на WooCommerce.

За да настроите вашия магазин, трябва да имате име на домейн, уеб хостинг и SSL сертификат.
Име на домейн е адресът на вашия уебсайт в интернет. Това е това, което потребителите ще въведат в браузърите си, за да достигнат до уебсайта ви (например: google.com или wpbeginner.com).
Уеб хостингът е мястото, където вашият уебсайт живее в интернет. Това е къщата на вашия уебсайт в интернет. Всеки уебсайт в интернет се нуждае от уеб хостинг.
 SSL сертификатът добавя специален слой за сигурност на вашия уебсайт, така че можете да приемате чувствителна информация като номера на кредитна карта и друга лична информация. Това е необходимо, за да приемете плащания с кредитни карти на вашия уебсайт.
 Обикновено името на домейн струва около 30лв / година, уеб хостингът струва около 25лв / месец.
 
Това са много  разходи.Блаагодарение на офертата на SiteGround можете да имате домейн и хостинг само за 140 лв на година или иначе казано 10-12 лв на месец.Можете да започнете своете пътешествие като посетите страницата за Избор на Хостинг и домейн където да проследите как да се го закупите и да продължите направата на своя онлайн магазин

Инсталация на WordPress за създаване на онлайн магазин

След като сте се снабдили с хостинг и домейн трябва да влезете в профила си през log in  бутона на сайта SiteGround и да въведете данните на профила,който създадохте при взимане на хостинга и домейна.

Там ще видите следното меню.

как да си направя онлайн магазин

Отивате на “Softaculous” и това ще Ви прехвърли на менюто където да изберете какво искате да инсталирате.Избирате WordPress както е показано на картинката над този текст и след това “Install”След това въведете необходимите полета за вашия сайт – заглавие, описание, административно потребителско име и парола, административен имейл и т.н. и натиснете бутона Инсталиране. Трябва да използвате силна парола, за да сте сигурни, че администраторският ви район е защитен.Процесът на  инсталация ще продължи и след като приключи, ще видите страница, която ви информира за успешното завършване на инсталацията. Можете да използвате връзката Административен URL адрес, за да влезете автоматично в своето ново инсталирано WordPress приложение за да започнете направата на онлайн магазина.

Влизане в администраторския панел на сайта

Влизането в административния панел на онлайн магазина Ви става след като изпишете името на сайта и след това добавите /wp

Пример:Ако името на сайта е novsait.com ,то тогава изпишете novsait.com/wp.Това ще Ви отведе до лог ин екран за вписване където да въведете своята парола и имейл адрес.

Инсталиране на WordPress тема за онлайн магазина

Първото нещо ,което трябва да направите е да инсталирате тема за своят онлайн магазин.Това става след като сте влезли в административния панел на сайта отивате на Appearance и Themes.Можете да изберете от стотици шаблони.

Вашето WordPress приложение ще изтегли и инсталира темата за вас. Просто щракнете върху бутона Активиране на същата страница, за да активирате темата(Activate)

Сега Ви остава да започнете изграждането на страниците и добавянето ан продукти.Това става чрез приставката WooCommerce ,която е безплатна.Тя е описана на страницата Как да си направим онлайн магазин

Правилата за дизайна на електронната търговия

Да обсъдим няколко важни точки преди да се захванем със същността.

Главно, какво прави дизайна на магазина за електронна търговия добър (разбирайте: доходоносен)? Ето най-критичните параметри:

Дизайнът трябва да бъде ясен и да не предизвиква объркване по никакъв начин. Един объркан посетител няма да купи нищо.

Централният блок за съдържание трябва да грабне вниманието на посетителя веднага след като влезе в сайта. Този централен блок е мястото, където ще се показват продуктите.

Регулируеми странични ленти. Трябва да изберете колко странични ленти имате нужда и също така да деактивирате страничната лента за някои страници (повече за това по-късно).

Отзивчив и оптимизиран за мобилни устройства. Изследванията показват, че около 80% от хората в интернет притежават смартфон. И според друго изследване, 61% от вашите мобилни посетители ще напуснат незабавно и ще отидат при конкурентите ви, ако имат разочароващо преживяване при сърфиране чрез мобилния си телефони. С други думи, трябва да се уверите, че уебсайтът ви е оптимизиран за мобилни устройства, защото това е от решаващо значение.

Добра навигационна структура. Искате ясни менюта, които са лесни за разбиране – така, че вашите посетители могат да намерят страницата, която търсят.

Имайте предвид следното, ето какво можете да направите с отделните страници в магазина:

Страницата на вашия магазин

Това е мястото, където може да се намери основното изложение на вашите продукти. Ако сте преминали през наръчника за настройки на WooCommerce, тази страница може да бъде намерена на адрес ВАШИЯТДОМЕЙН.com/porachka

Това е стандартна WordPress страница – Може да я промените от WordPress таблото / Страници.

Нещата, които си струва да направите:

Добавете привличащ окото текст, който ще насърчи посетителите ви да пазаруват с вас.

Решете дали искате да имате странична лента на страницата. Това се прави чрез шаблонните страници на вашата темата. Например, Storefront ми позволява да използвам пълна ширина на страницата, което ще направя:

Атрибути на онлайн магазин страница

Основната черта на страницата „Магазин“ е точно под стандартното съдържание, където е персонализирана част, в която се показват вашите продукти. Ето как изглежда темата на Storefront:

Количка на онлайн магазина

Друга важна страница, която може да се коригира чрез Таблото за управление / Страници.

Единственото нещо, което бих препоръчал тук, е да използвате шаблона за пълна ширина(Full width). Не искате да давате на купувача твърде много опции на тази страница, освен да премине към плащане.

Количка на онлайн магазин

Завършване на поръчката на онлайн магазина

Страницата за завършване на поръчката е може би най-важната от всички посочени до момента. Това е мястото, където купувачите ви финализират поръчките си и извършват плащанията.

Всъщност не ви препоръчвам да правите промени на тази страница, освен една:

Страницата за завъшрване на поръчката е задължително да използва шаблона за пълна ширина(Full width). Единственият приемлив начин купувача да излезе от тази страница, е като финализира поръчката си и не се разсейва от нещата, които са на разположение в страничната лента.

Отново, може да направите това чрез Таблото за управление / Страници (просто повторете процеса, с който сте преминали през страницата на магазина).

Освен това, изгледът на страницата „Checkout“ по подразбиране е страхотен

Приключване на поръчка в магазина

В обобщение

Както можете да видите, степента на трудност, когато става въпрос за създаване на собствен онлайн магазин за електронна търговия с WordPress, не е твърде висока. Все пак навярно ще ви отнеме известно време, за да преминете през всички стъпки по-горе … може би един следобед.

Но това все пак е невероятно, като се има предвид, че преди пет години щеше да трябва да наемете разработчик и да му платите около 5000 хиляди лева, за да получите нещо подобно. Сега можете да направите всичко това сам.

Във всеки случай, за да ви помогнем да преминете през всички стъпки успешно, сме направили списък с необходимите задачи, които трябва да изпълните:

Преди да започнете

Набавете си домейн име и хостинг и инсталирайте WordPress инсталация.

Уверете се, че вашият нов празен WordPress уебсайт работи правилно (без очевидни изскачащи грешки…)

Инсталиране на WooCommerce приставката

Инсталиране и активиране на главният WooCommerce плъгин.

Преминаване през съветника за настройки на WooCommerce

Продукти

Добавете всички продукти за онлайн магазина

Дизайн

Изберете  WordPress тема за вашият онлайн магазин. Имате избор от стотици теми/шаблони

Страниците на онлайн магазина трябва да се настроят.

Настройте индивидуалните продуктови страници.

Суздаване на страница на количката

Страница за завършване на поръчката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *