Регистрация на сайта в гугъл търсачка

как да си направя сайт,блог или онлайн магазин

В тази статия „Регистрация на сайт в Гугъл търсачката“ ще научите:

  • Как Гугъл намира сайта Ви
  • Колко време отнема на Гугъл да обходи сайта Ви
  • Как да изпратя моя сайт на Гугъл
  • Инструмента "Fetch as Google"

Веднага щом създадете новия си сайт, за да го види светът, цялото ви съдържание веднага ще започне да се показва в Google, нали?
Добре може би това отнема малко повече от натискане на бутона за публикуване. За да включи вашия сайт в резултатите от търсенето, Google трябва да „обхожда“(crawl) и „индексира“ вашето съдържание. 
След самото създаване на новия Ви сайт все още гугъл не знае за неговото съществуване.Това отнема няколко седмици.Гугъл „обикаля всички интернет страници непрестанно,но те са много и отнема време докато дойде Вашият ред.Гугъл има склонността да „посещава и индексира по-често сайтове които често се добавя съдържание.Затова не спирате да обогатявате сайта си.Резултата ще дойде и всичкия труд ще се отплати.

Има ли начин как да изпреварим събитията и вместо да чакаме гугъл да намери чисто новият ни сайт,то ние да му кажем за съществуването и да поискаме обхождане(индексиране,обикаляне) ?

Има 🙂 Ето как:
 
Трябва да си направите профил(акаунт) в Google search concole.Линка за това е: https://search.google.com/search-console/about
Там трябва да удостоверите,че именно Вие сте собственика на сайта.Това става като се добави един даден Ви от гугъл код,който се добавя в DNS-a на сайта.Това вероятно не е по силите на всеки затова моят съвет е ако сте взели хостинг на SiteGround  то те могат да направят това вместо Вас.Трябва да им пишете на чата на сайта.Те са българи както споменах вече.Кажете им че искате да се удостоверите като собственик на сайта за Google search concole.Те ще намерят кода и ще го сложат където трябва вместо Вас.Можете директно да ги помолите да заявят индексиране на новите Ви страници и гугъл ще ги намери до 24 часа.

Ето колко хубаво е да си клиент на Site Ground : )

Как Гугъл намира сайта Ви

Разработили сте невероятен сайт. Събрахте  ценно съдържание, повторихте дизайна и събрахте много отзиви. Сега най-накрая се чувствате готови да го споделите със света.

И веднага щом публикувате новия си сайт, за да види светът, цялото ви съдържание веднага ще започне да се показва в Google, нали?

Добре може би това отнема малко повече от натискане на бутона за публикуване. За да включи вашия сайт в резултатите от търсенето, Google трябва да „обхожда“ и „индексира“ вашето съдържание. 

Това е така наречената регистрация на сайта в Гугъл търсачката.

Това се случва автоматично за периоди от дни или седмици, но ако сте собственик на сайт, можете ръчно да изпратите вашия сайт на Google и да ускорите този процес.

Има два начина да направите това. Но първо, нека разгледаме накратко как Google обхожда и индексира съдържанието на уебсайта ви.

Google, по собствените си думи, използва огромен набор от компютри, за да обхожда милиарди страници в мрежата. Този робот, наречен Googlebot, по същество започва със списък на URL адреси на уеб страници, генерирани от предишни обхождания, и след това увеличава тези страници с данни за Sitemap, предоставени в Google Search Console. По време на процеса на обхождане Googlebot – известен още като „паяк“ – търси нови сайтове, актуализации на съществуващи страници и всякакви прекъснати връзки.

Ако новите страници са във вашата карта на сайта, Google ще ги открие и обхожда съдържанието и след това потенциално ще изброява страницата в резултатите от търсенето въз основа на нейната оценка на 200+ критерия.

След приключване на процеса на обхождане всички резултати се въвеждат в индекса на Google и всички нови сайтове или актуализирано съдържание ще бъдат изброени съответно. По време на обработката на резултатите Google разглежда информация на вашата страница като тагове за заглавие, мета описание, alt тагове и други. Ако имате динамично съдържание на страница, Googlebot може да не може да я чете и ще обхожда версията по подразбиране – препоръчително е вашата версия по подразбиране да е оптимизирана за търсене.

В резултат на обхождането от Google може да не се наложи никога да не изпращате уебсайта си, тъй като той ще бъде открит автоматично. Недостатъкът на този подход винаги е бил, че се разчита на времевата рамка на Google за обхождане и индексиране на съдържанието на вашия сайт, което може да не се случи толкова бързо, колкото бихте искали.

Искате да проверите дали определен сайт е посочен в Google? Просто започнете своето търсене със „Сайт: Sitename.com.“ Например, ето какво се показва в Google за kakdasinapraviasait.com:

Избор на Хостинг

 

Ако за даден сайт все още не е с индексирано съдържание, Google ще ви уведоми, че търсенето ви не съответства на никакви резултати.

Колко време отнема на Гугъл за да обходи сайта Ви

 Мой колега се чудеше по този въпрос и проведе тест, за да види колко време отнема на Yahoo! и Google да обхожда и индексира съдържание. Резултатите? Е, те бяха потресаващи.

 
Когато публикува съдържание, без да изпраща ръчно актуализирана карта на сайта, той откри, че за обхождането са необходими 1,375 минути на Google, докато на  Yahoo му отне 1,773 минути. За да поставите тези числа в перспектива, това е приблизително цял ден, само за да обходите съдържанието.
Добавяне на сайт в гугъл

От друга страна, ако стартирате нов уебсайт или добавите редица нови страници към съществуващ домейн, може да си струва да изпратите актуализирана карта на сайта. Според същият тест, колегата ми установява, че след като представи актуализирана карта на сайта, средното време, необходимо за един бот да посети страницата, е 14 минути, в сравнение с 245 минути на Yahoo !. С други думи, новата ви страница може да започне да генерира органичен трафик и реализации в същия ден.

Добавяне на сайт в гугъл

Как да изпратя моя сайт на Гугъл

За да изпратите уебсайта си в Google, можете или да добавите актуализирана карта на сайта си към профила си в Google, или да подадете заявка за индексиране на желания URL адрес чрез „Извличане като Google“. И двата процеса изискват собствениците на сайтове да се регистрират в Google Search Console

1 Ако стартирате нов сайт…

Ако стартирате уебсайт за първи път, първо трябва да потвърдите, че сте собственик на сайта в Google Search Console. След това го изпратете ТУК – изберете опцията „изпратете карта на сайта“, след като сте на тази страница.

2.Ако имате съществуващ сайт и добавяте нови страници…

С вече стартиран уеб домейн все още можете да изпращате нови страници за Google, за да ги индексирате и класирате съответно. Всеки,  можеше да направи това със страница, която иска да обхожда, независимо дали притежава страницата или не. Сега, точно както бихте направили при пускането на чисто нов уебсайт, вие трябва да сте собственикът на URL адреса, за да поискате от Google да го обходи отново.

Ако притежавате уеб страница, която искате Google да повторно обходи, можете да направите няколко различни неща:

 Изпратете актуализиран sitemap

 Първо можете да изпратите актуализирана карта на сайта, за да се уверите, че тя ще бъде изброена възможно най-бързо. За да изпратите актуализирана карта на сайта, влезте в Google Search Console и изберете „Add a property“

Добавяне на сайт в гугъл

След като сте там, можете да изпратите актуализирания си Sitemap на Google, за да може той да започне да обхожда възможно най-скоро.

Добавяне на сайт в гугъл

Има ли начин как да изпреварим събитията и вместо да чакаме гугъл да намери чисто новият ни сайт,то ние да му кажем за съществуването и да поискаме обхождане(индексиране,обикаляне) ?

Има 🙂 Ето как:
 
1.Трябва да си направите профил(акаунт) в Google search concole.Линка за това е: https://search.google.com/search-console/about
Там трябва да удостоверите,че именно Вие сте собственика на сайта.Това става като се добави един даден Ви от гугъл код,който се добавя в DNS-a на сайта.Това вероятно не е по силите на всеки затова моят съвет е ако сте взели хостинг на SiteGround  то те могат да направят това вместо Вас.Трябва да им пишете на чата на сайта.Те са българи както споменах вече.Кажете им че искате да се удостоверите като собственик на сайта за Google search concole.Те ще намерят кода и ще го сложат където трябва вместо Вас.Можете директно да ги помолите да заявят индексиране на новите Ви страници и гугъл ще ги намери до 24 часа.
 

Ето колко хубаво е да си клиент на Site Ground : )

Инструмента "Fetch as Google"

Fetch as Google ви позволява да преглеждате уеб страници на сайта си така, както ги вижда Google. Като собственик на сайта можете също да използвате този инструмент, за да пре-индексирате отделни URL адреси, след като ги извлечете. За да направите това, влезте в Google Search Console и изберете собствеността, която в момента сте посочили с Google.

 Изберете от лявата страна на страничната лента Crawl > Fetch as Google
Добавяне на сайт в гугъл

Това действие ще изготви таблица, в която можете да въведете URL пътека след името на вашия домейн, и „Извличане“ на тази конкретна уеб страница на вашия уебсайт. Вижте как изглежда това по-долу:

Добавяне на сайт в гугъл

Както можете да видите по-горе, две примерни заявки за извличане са посочени под лентата за извличане. Състоянието на тези извличания е „Частично“, но след като тези извличания са завършени, Google ще оцени допустимостта им за повторно деиндексиране. Ако URL адресът, който сте получили, отговаря на изискванията, ще видите опция „Заявка за индексиране“, където червеното поле е на екрана по-горе. Изберете тази опция и Google ще започне процеса на повторно обхождане и повторно деаксиране на тази уеб страница.

 

Както беше посочено по-рано в тази статия, заявките за индексиране могат да отнемат от ден до няколко седмици. Затова периодично проверявайте таблицата си Fetch as Google, за да видите състоянието на вашите активни заявки за индексиране.

 

Въз основа на горните инструкции може да се чудите дали трябва да изпращате актуализирана карта на сайта или заявка за индексиране всеки път, когато публикувате нова страница. Ако актуализирате критично важно съдържание, което искате Google да разпознае бързо, със сигурност бихте могли да го направите. Но имайте предвид, че Google също така повторно обхожда страници самостоятелно и е добре да оставите този процес да работи на заден план, докато редовно създавате и актуализирате съдържанието си.

Надявам се да съм бил полезен и обяснителен в това как да извършите регистрация на сайт в гугъл търсачката.

Това е много важна стъпка в това сайта да е видим за света.Ако имате въпроси ще съм радостен да ги споделите през формата за контакт на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *